Novosti

e-upisi u škole i na visoka učilišta


Već niz godina KING ICT radi na informatičkim projektima u obrazovanju. Tim od desetak stručnjaka, nositelja brojnih certifikata, razvija rješenja za informatizaciju obrazovanja na vrhunskim tehnologijama. Zadnji rezultat uspješnog rada i suradnje s partnerima je projekt e-Upisi - informacijski sustav prijave i upisa u srednje škole.

e-Upisi u srednje škole 

Ove godine, više od 45 tisuća učenika prošlo je kroz proces upisa u srednje škole, po prvi put proveden pomoću informacijskog sustava e-Upisi. 

Sjedeći ispred računala, učenici su mogli birati određeni broj programa obrazovanja u odabranim školama, rangirati ih prema željenim prioritetima te na privremenim listama provjeravati svoj plasman i po završetku upisa saznati svoj uspjeh. Cijeli su proces prošli bez obilaženja škola, čekanja u redovima i dodatnih administrativnih procedura.

No prednosti ovakvoga sustava nisu osjetili samo učenici, već i nastavnici koji ove godine, zahvaljujući sinkronizaciji podataka o učenicima iz eMatice, nisu morali trošiti vrijeme na uređivanje dokumentacije, kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje je dobilo još jedan jednostavan i transparentan sustav za upise. Informacijski sustav prijave i upisa u srednje škole e-Upisi razvio je KING ICT u suradnji s partnerima, prema modelu i iskustvima Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta, kojeg budući studenti koriste već četvrtu godinu. 

Sustav je razvijan na Microsoft tehnologijama. Budući da je za sustav upisa u srednje škole korištena ista softverska i hardverska platforma kao i za sustav upisa na visoka učilišta, uz minimalne investicije i u samo šest mjeseci, dobili smo provjeren sustav pune funkcionalnosti. Preciznost, transparentnost i brzina procedure upisa postignuta je također sinkronizacijom podataka o cijeloj generaciji učenika završnog razreda osnovne škole iz eMatice u bazu e-Upisa. 

Ministar obrazovanja Željko Jovanović je izjavio: Ponosan sam, radostan i sretan jer predstavljam rezultate jednog od najsloženijih projekata ovoga ministarstva, a možda i svih ministarstava obrazovanja dosad. e-Upisi omogućili su nešto što je prije izgledalo kao gatanje i gledanje u kristalnu kuglu. Ovaj sustav omogućio je transparentne upise u srednje škole. Ministar je dodao kako je riječ o inovativnome sustavu koji će Hrvatsku uvesti u sam vrh europskih politika te ćemo za njegov daljnji razvoj, uvjeren je ministar, dobiti i sredstva iz EU fondova. 

Sustav e-upisa na visoka učilišta potvrdio se već četvrtu godinu za redom 

Nacionalni sustav upisa na visoka učilišta kojem je prva, 2009./2010. godina bila testna, već je četvrtu godinu zaredom potvrdio svoje vrijednosti: to je sustav koji u potpunosti povezuje sve podatke o budućim studentima i raspoloživim studijima, pružajući im mogućnost da na jednom mjestu, na zaslonu računala, iz sata u sata prate svoje rezultate, od školskih ocjena do ispita državne mature i mogućnosti upisa na visoka učilišta u cijeloj Hrvatskoj. 

Sustav svojim jasnim pravilima, transparentnošću, mnoštvom pravodobnih informacija i odličnim funkcioniranjem, svim budućim studentima daje potpuno jednaku poziciju u procesu polaganja ispita državne mature, realnom odabiru studija prema svojim mogućnostima te upisu na visoka učilišta. 

Doista, jedina veza koja je potrebna za upis na fakultet je dobra internetska veza. Sve ostalo, već četvrtu godinu zaredom radi Nacionalni sustav upisa na visoka učilišta. 

E-UPISI 2013: Tisuće učenika i studenata najbolja su potvrda spremnosti i kvalitete sustava 

  • za upis u srednje škole prijavilo se 45.672 učenika
  • učenici su mogli birati deset programa u pet škola i mijenjati svoje prioritete – učinili su to 2,5 milijuna puta, a 90% upisalo ih se u škole koje su označili kao svoj prvi prioritet
  • na ispite državne mature izašlo je 34. 482 pristupnika, koji su pisali 139. 887 ispita
  • u ljetnom upisnom roku, pravo na upis na studijske programe visokih učilišta ostvarila su 29.772 kandidata