Novosti

HŽ Infrastruktura uvodi informatički sustav za upravljanje imovinom


HŽ Infrastruktura krenula je u opsežan projekt Uvođenja integriranog sustava Asset Management za upravljanje imovinom kako bi modernizirala poslovanje i efikasno pratila trendove u svom području poslovanja, po uzoru na europske tvrtke sličnoga profila.

Sustav će omogućiti HŽ Infrastrukturi kvalitetnije i efikasnije upravljanje i održavanje imovine kroz brojne opcije. Neke od njih su upravljanje zalihama te smanjivanje nepotrebnih i isteklih zaliha, optimiziranje nabave i nabavnih planova, precizna i točna evidencija inventara, upravljanje radnim nalozima i preventivnim održavanjem te nadzor nad svim komponentama željezničke infrastrukture. Zahvaljujući brzoj dostupnosti svih relevantnih podataka, sustav omogućuje efikasnije planiranje i kvalitetno izvještavanje u svakom trenutku.

Projekt je predstavljen u Zagrebu u četvrtak 2. srpnja, a na predstavljanju su se okupili predstavnici i članovi projektnih timova naručitelja i isporučitelja te ostali sudionici koji će biti uključeni u ovaj veliki projekt.
Očekivano vrijeme trajanja projekta je 24 mjeseca, a isporučitelj je konzorcij predvođen tvrtkom KING ICT, zajedno s tvrtkom B4B.

Na predstavljanju projekta, član Uprave HŽ Infrastrukture mr.sc. Ivan Vuković, sažeo je glavni cilj projekta:
Ovo je iskorak u budućnost što se tiče HŽ Infrastrukture. Uvođenjem ovog suvremenog alata cilj nam je modernizirati poslovanje te imati točan pregled imovine kojom raspolažemo kako bismo njome mogli kvalitetno upravljati i održavati ju.“


Procesi pokriveni integriranim IT sustavom za upravljanje imovinom

Sustav omogućuje podršku procesima upravljanja i nadzora nad imovinom HŽ Infrastrukture i javnoga dobra što uključuje kontinuirano praćenje i raspored održavanja, prijavu kvarova, cjelokupni nadzor željezničke infrastrukture te povezivanje s GIS podsustavom. Važan je i nadasve koristan aspekt sustava što omogućuje terenski rad pomoću mobilnih uređaja.

Kako će uvođenje sustava utjecati na poslovne rezultate HŽ Infrastrukture?

Uz modernizaciju poslovanja, uvođenje sustava za upravljanje imovinom izravno će utjecati na poslovne rezultate tvrtke.

Zahvaljujući poboljšanju radnih procesa i višoj razini upravljanja radnim zadacima i organizacijom održavanja, povećat će se raspoloživost željezničke infrastrukture.
Kroz unapređenje sposobnosti nadzora infrastrukture povećat će se sigurnost.
Bolje upravljanje zalihama i optimizacija nabave dovest će do smanjenja operativnih troškova, a povećana transparentnost postignuta uvođenjem jedinstvenog sustava, omogućit će detaljno praćenje troškova vezanih uz imovinu i resurse.

Opis rješenja Enterprise Asset Management

EAM (Enterprise Asset Management, upravljanje imovinom kompanije) rješenje podržava organizaciju da efikasno i održivo upravlja cijelim ciklusom održavanja fizičke imovine u smislu performansi, rizika i troškova u skladu s PAS 55/ISO-NP 55000 praksama dobrog upravljanja imovinom.

U okviru projekta, HŽ Infrastruktura uvodi rješenje za upravljanje održavanjem linearne imovine, raspoređivanje rada i upravljanje nekretninama; rješenje za integraciju s mjernim vozilom i podršku odlučivanju u planiranju održavanja željezničke infrastrukture; rješenja za prijavu incidenata, nadzor infrastrukture i upravljanje tehničkom dokumentacijom.

Sustav će biti usko integriran s postojećim HŽ sustavima za daljinsko upravljanje i nadzor, GIS sustavom i novim kontaktnim centrom.

O isporučitelju projekta

Isporučitelj ovog kompleksnog projekta je konzorcij predvođen tvrtkom KING ICT, u partnerstvu s tvrtkom B4B. Projekt je nastavak suradnje HŽ Infrastrukture s navedenim tvrtkama, nakon završetka projekta implementacije sustava SAP ERP u nekadašnji HŽ holding.

Dovršena implementacija SAP ERP sustava koji je svojedobno uveden u nekadašnji HŽ holding, najbolji je pokazatelj naših kompetencija. Implementirani sustav tehnološka je osnova na koju će se nadograditi sustav za upravljanje imovinom. A upravo je rezultat tog projekta našem naručitelju bio garancija da ćemo i ovaj novi , kompleksan projekt, izvesti jednako uspješno.“ rekao je na predstavljanju projekta Ivan Ivković, član Uprave KING ICT-a.