Novosti

KING ICT završio veliki sigurnosni projekt na prištinskom aerodromu


Kao dio projekta javno-privatnog partnerstva kosovske Vlade s tursko-francuskim konzorcijem Limak - Aeroports de Lyon, u međunarodnoj zračnoj luci u Prištini izgrađen je novi terminal, koji zadovoljava najviše sigurnosne kriterije EU. KING ICT je uspješno završio implementaciju sigurnosnog rješenja za skeniranje prtljage i tereta na novom terminalu u prištinskoj međunarodnoj zračnoj luci Adem Jashari, u Republici Kosovo.

Gradnja novog terminala, vrijednog 120 milijuna eura, dio je ugovora o javno privatnom partnerstvu Vlade Republike Kosovo s tursko-francuskim konzorcijem Limak - Aeroports de Lyon iz 2011. godine.
Njime se zračna luka daje odabranom konzorciju na 20-godišnje upravljanje. Izgradnja je povjerena tvrtki Limak Constructions. Novi terminal pušten je u rad u listopadu 2013. godine, a svečanosti otvaranja prisustvovali su premijeri Kosova, Turske i Albanije – Hasim Thaci, Recep Tayyip Erdogan i Edi Rama.
Zahvaljujući otvaranju novog terminala, zračna luka u Prištini sada se ubraja među zračne luke s najvećim putničkim kapacitetom u regiji - planira se da će do 2030. kroz nju prolaziti 4 milijuna putnika godišnje.
Zračna luka je opremljena najmodernijim tehnologijama, a novi terminal zadovoljava najstrože sigurnosne kriterije koje su postavili regulatori Europske unije.  

KING ICT implementirao sustav za detekciju eksplozivnih sredstava
KING ICT je implementirao automatizirano sigurnosno rješenje za skeniranje prtljage i tereta te detekciju eksploziva (eng. EDS – Explosive Detection System) u prtljazi predanoj na check-in šalterima. Sustav je visoko integriran s pokretnim trakama za prijenos prtljage.
KING ICT je, kao regionalni partner, u ovom projektu nastupio s tvrtkom L-3 Communications,  vodećim svjetskim proizvođačem automatiziranih sustava za pregled prtljage, koji zadovoljavaju najviše sigurnosne standarde svjetskih regulatora. Tvrtka L-3 Communications bilježi više od 2000 instalacija sustava za pregled predane prtljage.
Pored navedenog, isporučio je redundantni sustav besprekidnog napajanja, sustav aktivne i pasivne mrežne infrastrukture, kao i poslužitelje te radne stanice. Radi se o kompleksnom i robusnom sustavu koji će osigurati pouzdano poslovanje zračne luke u svakodnevnim zahtjevnim uvjetima i to 24 sata na dan.

Projekt na međunarodnom nivou
KING ICT je dokazani partner prištinskog aerodroma, koji već ima reference na sličnim implementacijama – na starom terminalu aerodroma, 2010. godine tvrtka je implementirala slična rješenja.
Stručnjaci KING ICT-a  svakodnevno su komunicirali s ostalim međunarodnim podizvođačima čiji su sustavi integrirani s KING-ovim sustavom ili se naslanjaju na njega. Također, u ovom projektu sudjelovali su stručnjaci iz ureda KING Kosovo, uz podršku inženjerskih timova KING-a iz Zagreba. KING ICT će ugovorenu podršku te održavanje sustava realizirati oslanjajući se na stručnjake iz svog ureda na Kosovu.