Novosti

KING-ov projekt e-Vrtići dobio nagradu


KING-ov projekt e-Vrtići dobio je Nagradu za kreativnost i inovativnost 2012. koju dodjeljuje Mreža za razvoj i kreativnost i to u kategoriji Kreativne i inovativne jedinice samouprave -grada. Nominacije je predložio stručni žiri u kojem je desetak profesora, konzultanata, marketinških i medijskih stručnjaka posvećenih razvoju društva. Dobitnici nagrada proglašeni su 25. listopada 2012. na svečanosti u HNK u Varaždinu, ovogodišnjem gradu kreativnosti i inovativnosti.

O projektu 

U Puli je uveden informacijski sustav e-Vrtići za vođenje predškolskih ustanova, odgojnih skupina i djece predškolske dobi od upisa u vrtić pa do odlaska u školu. Kao prvi i trenutno jedini grad u Hrvatskoj, Pula je svoj novi informacijski sustav povezala s informacijskim sustavom MUP-a za automatsko i besplatno provjeravanje OIB-a te adrese prebivališta djece i roditelja. 

Roditelji su tako uštedjeli vrijeme i novac, a sustav je pokazao kako gradovi mogu uz dobru suradnju s ministarstvima smanjiti birokraciju i pojednostaviti komunikaciju sa svojim građanima. 

Novi model pulskim je roditeljima uštedio više odmilijun kuna troškova svake godine, svi procesi izvode se automatizirano i elektronski i što je najvažnije,javni su i transparentni pa svaki građanin ima pravo uvida u prioritetnu listu upisa u vrtiće koja je objavljena na internetu. Roditelji imaju uvid i mogućnost žalbe na prikupljene bodove prilikom upisa.

Zahvaljujući sustavu, u svakom su trenutku dostupni podaci o tome koliko je djece upisano, koliko je slobodnih mjesta, koja je dob djece, dostupni su njihovi podaci za kontakt, podaci o njihovim pedijatrima, eventualnim posebnim potrebana i niz drugih podataka. Tako je u povijest otišlo nesigurno, ručno prikupljanje podataka o djeci u ustanovama, olakšan je rad djelatnika predškolskih ustanova i onemogućene su manipulacije i upisi "preko reda".

Roditelji više ne moraju sakupljati više primjeraka istih dokumenata i prijaviti se više puta u različite predškolske ustanove već se prijavljuju samo jednom, centralizirano, na bilo kojem od 6 Upisnih punktova u gradu, za 3 različite predškolske ustanove prema vlastitom izboru

Informacijski sustav e-Vrtići omogućuje:

 • Administraciju registra osnivača, predškolskih ustanova, odgojnih skupina, djece za javne i privatne vrtiće
 • Definiranje bodovnih kriterija za upis u vrtiće za svaku upisnu godinu
 • Automatsko dodjeljivanje upisnih bodova djetetu
 • Kreiranje javne upisne prioritetne liste za internetsku objavu
 • Elektronski i transparentan upis djeteta u predškolsku ustanovu koja ima slobodnih mjesta
 • Matičnu knjigu predškolske ustanove ili organizacijske jedinice
 • Vođenje podataka o odgojnim skupinama
 • Vođenje podataka o djeci od upisa u vrtić do odlaska u školu
 • Osnovni podaci (oib, adresa, skrbnici, zdravstvene i prehrambene osobitosti itd.)
 • Matični podaci (kad je i gdje upisan ili ispisan, bilješke)
 • Zdravstvene posebnosti
 • Individualni dosje po potrebi
 • Automatsko povezivanje i dobivanje podataka iz MUP-a
 • Provjera OIB-a
 • Provjera prebivališta u Puli
 • Pravilnost upisanih osobnih podataka (ime, prezime, adresa)
 • Dvadesetak izvješća po različitim kriterijima pretraživanja, s mogućnošću direktnog stavljanja u PDF ili excel za daljnju obradu i distribuciju

Što se htjelo postići, što se postiglo?

Program predškolskog odgoja na području Grada Pule provode 2 predškolske ustanove u 25 objekata kojima je osnivač Grad Pula i 23 predškolske ustanove, privatni vrtići. Riječ je o gotovo 2200 djece smještene na 48 lokacija. Grad Pula htio je postići javan i transparentan proces upisa u predškolske ustanove, uz informacijski sustav koji svakodnevno, u realnom vremenu daje uvid u sve predškolske ustanove i svu upisanu djecu te prati sve najvažnije podatke djeteta od vrtića do odlaska u školu.

Također, željelo se onemogućiti manipulacije upisima u predškolske ustanove, smanjiti troškove i olakšati proces upisa za roditelje, modernizirati javnu upravu i približiti je građanima. Kao bitan cilj istaknut je i pravovremeni uvid u slobodne kapacitete predškolskih ustanova kako bi se moglo planirati otvaranje novih odgojnih skupina. Bitna je odrednica projekta i mogućnost uvida u slijed trošenja javnog novca na subvencije za predškolske ustanove. 

Sve je to ostvareno ovim sustavom

Lista neupisane djece, smanjena je sa stotinjak na nulu zbog mogućnosti analize podataka u realnom vremenu i bolje kontrole ostvarenih prava na upis prema jasno utvrđenim i javnim kriterijima.

Cijena projekta

Budžet projekta sastojao se od troškova kupnje i implementacije informacijskog sustava, obuke korisnika, izrade priručnika i pružanja pomoći korisnicima u radu s informacijskim sustavom.

Cjelokupni budžet iznosio je 589.360,00 kuna bez PDV-a.

Tko su autori projekta?

U realizaciji projekta sudjelovao je multidisciplinarni tim od 7 djelatnika Grada Pule i predškolskih ustanova, a informacijski sustav e-Vrtići razvile su tvrtke KING ICT d.o.o. iz Zagreba i Novatec d.o.o. iz Labina.