Novosti

Očitovanje tvrtke povodom napisa u Jutarnjem listu


U članku pod naslovom „Od poslova povezanih s državom dobio je gotovo milijardu kuna“, objavljenom u Jutarnjem listu 29. listopada 2012., na 6. i 7. stranici izneseno je niz netočnih informacija te se time neistinito i tendenciozno prikazuje angažman tvrtke KING ICT. U tekstu koji slijedi iznijet ćemo činjenice i okolnosti kojima pobijamo i bitno nadopunjujemo navode objavljene u tekstu vašeg novinara Tomislava Mamića.

Prije svega naglašavamo da Jutarnji list već u nekoliku navrata, kroz neistine i svjesne manipulacije u člancima, pokušava stvoriti negativnu sliku o M SAN Grupi kao o leglu korupcije u poslovima s državom. U tim člancima, u Jutarnjem listu se navode netočni, nepotpuni ili iskrivljeni podaci, nezgrapno pokušavajući opravdati bombastične naslove članaka. Tako je i u članku na koji se odnosi ovaj demanti.

Članak „Od poslova povezanih s državom dobio je gotovo milijardu kuna" temelji se na nizu brojki i podataka, no i takav "računovodstveni" pristup autoru teksta nije pomogao da barem iznese točne činjenice, a kamoli utemeljeno argumentira svoje glavne tvrdnje. 

M SAN Grupa kao najveća IT kompanija u regiji i tvrtka KING ICT članica M SAN Grupe, u zadnjih su pet godina poslovanja ubilježile 12,8 milijardi kuna konsolidiranog prihoda – od toga se 995 milijuna kuna odnosi na poslovanje s državom, dakle niti 10 posto. Ovo su javno dostupni podaci. Ove brojke najbolje govore koliko su tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje da su M SAN Grupa i KING ICT tvrtke koje žive od poslovanja s državom zahvaljujući svojim navodnim političkim vezama. 

Što se tiče netočnosti podataka u članku, želimo naglasiti da su podaci o poslovima koje sklapaju državne institucije i javna poduzeća putem javnih natječaja svakome lako dostupni putem arhive Narodnih novina i Elektroničkog oglasnika javne nabave, web stranica tijela državne uprave i javnih poduzeća te web portala specijaliziranih za javnu nabavu.

Ipak, autora članka to nije spriječilo da težište teksta stavi na tvrdnju kako KING ICT ugovore s državnim institucijama i poduzećima u velikom broju sklapa „izravnom nagodbom“. Takvu tvrdnju autor potkrepljuje navodnim ugovorima s MUP-om, Ministarstvom pravosuđa i Hrvatskim šumama što je potpuno netočno. 

Suprotno iznesenom u članku, KING ICT nema ugovora sklopljenih „izravnom nagodbom“ ni s Ministarstvom unutarnjih poslova ni s Ministarstvom pravosuđa. 

Napominjemo kako su u protekle dvije godine od obveznika javne nabave u više navrata tražena očitovanja o ugovorima s tvrtkom KING ICT od 2004. godine do danas. Traženi su i dostavljeni precizni podaci o iznosima, vrstama ugovora, načinu ugovaranja i drugim elementima poslovnog odnosa. Takva su očitovanja tražena kao odgovor na upite iz medija ili pak za potrebe izvida eventualnih kaznenih djela. Koliko je nama poznato, utvrđeno je da nema nepravilnosti, niti je pokrenut prekršajni ili kazneni postupak vezan uz poslovanje tijela javne vlasti s tvrtkom KING ICT.

Svi poslovi sklopljeni su u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i sva naša saznanja govore da ni revizije i dodatne kontrole nisu našle bitne nepravilnosti. Autor članka također nije zapazio da je u nizu poslova za državne institucije o kojima piše, KING ICT bio član konzorcija tvrtki, našavši se u ulozi nositelja projekta zbog svoje stručne snage i infrastrukturnih mogućnosti.

Objavljivanjem površnog, bombastičnog i tendecioznog članka u kojem barata mješavinom točnih, netočnih i nepotpunih podataka, Jutarnji list je M SAN Grupi i KING ICT-u nanio veliku poslovnu štetu. 

To je slabo argumentiran pokušaj narušavanja ugleda tvrtki koje, unatoč gospodarskoj krizi, među rijetkima zapošljavaju stotine stručnjaka u Hrvatskoj i u regiji, realiziraju velike i zahtjevne projekte ostvarujući dobit i ispunjavajući sve svoje obaveze prema državi, zaposlenicima i društvu u cjelini. 

Nekoliko tjedana prije objavljivanja ovoga članka, KING ICT je na javnom natječaju dobio veliki posao za makedonsku Vladu, vrijedan 2,8 milijuna eura. Takav uspjeh jedne hrvatske tvrtke ni približno nije pobudio toliki interes Jutarnjeg lista kao mogućnost da se kompiliranjem poznatih podataka tvrtki nanese šteta. 

Također, na dan objavljivanja članka, jedan projekt KING ICT-a, projekt eVrtići koji je građanima Pule donio transparentan i jeftiniji sustav upisa u vrtiće, dobio je Nagradu za kreativnost i inovativnost. Ni to nije pobudilo naročiti interes Jutarnjeg lista, jer se njegovi interesi očito kreću u drugom pravcu. 

M SAN Grupa i KING ICT ozbiljno razmatraju sve raspoložive zakonske mogućnosti za zaštitu svog ugleda kojeg narušavaju ovakvi novinski napisi koji dezinformiraju javnost.

S poštovanjem, 

KING ICT d.o.o.
Plamenko Barišić
Predsjednik Uprave