Novosti

Održana konferencija DOI 2012


Dan otvorenih integracija je konferencija koja temama o razvoju informatičke tehnologije okuplja vrlo široki krug IT stručnjaka, menadžera poduzeća i predstavnika javne uprave.

Organizator Dana otvorenih integracija je već sedmi put zaredom tvrtka KING ICT, ove godine u partnerstvu s poslovnim magazinom Banka.

Ovogodišnja Konferencija pod nazivom Svjesni potencijala bila je posvećena aktualnom procesu informatizacije javnog i privatnog sektora.

U izlaganjima Darka Parića, pomoćnika ministra za e-Hrvatsku, Ivana Vidakovića, direktora Microsofta Hrvatska i Željka Ivankovića, glavnog  urednika magazina Banka, bilo je riječi o tome što je Hrvatska propustila u tehnološkoj revoluciji u zadnjih tridesetak godina, kakvo je stanje danas i što treba učiniti kako bismo postali suvremeno i konkuretno društvo na usluzi građanima.

Darko Parić je dijagnosticirao stanje u društvu u kojem je ukupan budžet svih državnih IT projekata milijardu kuna godišnje, u kojem postoji 200 registara i 2000 izvedenih baza podataka, no poprilično nepovezano i bez centralnog nadzora. Govoreći o bitnom preokretu te situacije, Parić je definirao ciljeve i projekte, s naglaskom na racionalizaciju i objedinjavanje podataka u centralizirani sustav koji će u konačnici poštediti građane obilazaka šaltera, a poreznim  obveznicima uštedjeti novac koji sada odlazi na niz različitih, nepovezanih i neučinkovitih sustava. 

Postoje europske zemlje u kojima je informatizacija javnog sektora toliko odmakla da su ti procesi istinski promijenili cijelo društvo. O tome je govorio Sacha Mendes da Silva, poznati marketinški stručnjak specijaliziran za IT industriju, koji je od početaka uključen u informatizaciju javnog sektora u Danskoj. Tamošnji je javni sektor postao efikasniji, a cijeli je proces umnogome poboljšao kompetitivnost kompanija. “Danski  slučaj” je zbog svoje uspješnosti i pozitivnih efekata na cijelo društvo zainteresirao mnoge europske zemlje, a sudionici Dana otvorenih integracija u Zagrebu mogli su o tome čuti iz prve ruke.
Još dobrih iskustava iz inozemstva sudionicima Konferencije podastrli su predstavnici SAP-a, Danijel Strehovec i Sapphira, Diana Mori i Miha Ulčar, govoreći o procesu infomatizacije Holdinga grada Ljubljane, dok je Laci Tifan  iz Schneidera predstavio uspješne europske priče o energetskoj učinkovitosti, pitanju bez kojeg je teško razgovarati o bilo kakvom razvoju.
 
eRačun je ogroman potencijal za bolje funkcioniranje kompanije i cijelog lanca opskrbe. Igor Javor,   izvršni direktor Sektora za koordinaciju ICT tvrtke mStart koja je nastala izdvajanjem informatike iz Agrokora, govorio je o praktičnim iskustvima koncerna Agrokor koji u zadnjih 10 godina kontinuraino podiže razinu razmjene eDokumenata s partnerima. 
Prema nekim procjenama EU, javne nabave dosižu u prosjeku 16% BDP-a. To je vrijednost koja  zaoštrava  konkurenciju, razvija tržište, proizvode i usluge i istodobno vodi ka velikom  riziku od korupcije. Novi Zakon o javnoj nabavi donosi niz novosti, smanjujući formalizam i troškove provedbe postupka za naručitelje i za ponuditelje. O tome je na Konferenciji govorila Biljana Lerman, direktorica Nabave u HŽ Infrastrukturi, naša istaknuta stručnjakinja za javnu nabavu. 
Zvonimir Stanić, direktor Carneta i Vedran Mornar, profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva,  sudionicima su približili sve mogućnosti eObrazovanja, govoreći kako ICT može pomoći i učenicima i nastavnicima da lakše, bolje i brže svladaju svoje uloge.
U nizu događanja i zanimljivih sugovornika na Konferenciji, veliku je pozornost privukla  DEMO soba u kojoj su  interaktivno predstavljena odabrana rješenja KING ICT-a.
U DEMO sobi tako se moglo doznati kako onemogućiti "curenje"  osjetljivih podataka iz tvrtke.

Uživo se moglo vidjeti i sustav za kompletnu analizu prometa u IT mreži, dubinsku istragu o tome što je, gdje i kada putovalo mrežom. Kako bi sudionicima Konferencije dočarali kontrolu i bolje upravljanje web komunikacijama, organizatori su posjetitelje spojili na bežičnu mrežu Konferencije i prikazali izvješće o  njihovim  aktivnostima  na webu.
      
U DEMO sobi moglo se vidjeti što će desktop biti za nekoliko godina, dostupan s bilo kojeg uređaja, pametnog telefona ili tableta, s bilo koje lokacije. Pažnju je privukao i mobilni uređaj na Android-baziranoj platformi, koji je istovremeno telefon, tablet i kolaboracijski uređaj te omogućuje da menadžer u svakom trenutku bude povezan s tvrtkom i poslovnim događajima. Na video-konferencijskom sastanku na daljinu, mogao se osjetiti  doživljaj komunikacije koja se odvija kao da su svi u istoj prostoriji, dijeleći informacije, prezentacije i dokumente.

Teško je  bilo odoljeti i očaravajućem komforu  pametne kuće u kojoj KING-ova aplikacija,  instalirana na  iPad-u i upravljački elementi sustava pametnog doma upravljaju  osvjetljenjem, grijanjem, žaluzinama, sigurnošću... Na interaktivnom prezentacijskom panelu  izložena je serija ekskluzivnih upravljačkih tipkala od specijalne termoplastike, stakla, nehrđajučeg čelika i Swarovski kristala.

Prikazana je i interakcija sustava tehničke zaštite i sustava pametnog doma. U interaktivnom postavu, kroz sustav pametnog doma, stvorene su  različite vrste događaja i  tako "upaljeni alarmi". Moglo se  isprobati i zadnju generaciju mrežnog video nadzora, upravljajući pokretnom kamerom u punoj HD rezoluciji sa 20x optičkim uvećanjem.
U DEMO sobi pokazana su i tri velika i važna KING-ova projekta.
 ARKOD je sustav identifikacije zemljišnih parcela pomoću kojeg želimo dobiti jasnu sliku koliko se zemljišta u Hrvatskoj koristi za poljoprivrednu proizvodnju, bez obzira na kulture koje se na njima uzgajaju. Hrvatska će imati informacijski sustav sa stvarnim podacima o poljoprivrednim površinama koji neće služiti samo za obradu zahtjeva za potpore po površini, već i za analizu pri donošenju odluka o poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju.
HAK-ov sustav pomoću GPS/GPRS tehnologije sve situacije rješava brže i u korist svakoga od nas koji putujemo hrvatskim cestama. Koordinacija između centrale i djelatnika na terenu  neusporedivo je bolja, a to znači efikasniju intervenciju. Posjetitelji Konferencije moglo su uživo vidjeti kako u stvarnosti sve to funkcionira na primjeru jedne incidentne situacije.      
U  DEMO sobi otkrivene su i sve "tajne" podatkovnog centra, posjetitelji su ih mogli i “dodirnuti” na velikom  interaktivnom panelu i tako  upoznati tehnologiju podatkovnih centara.
Konferencija Dani otvorenih integracija 2012. tvrtke KING ICT u partnerstvu s poslovnim magazinom Banka, okupila je nekoliko stotina sudionika iz informatičkih i drugih tvrtki te predstavnika javnih poduzeća i uprave, progovorivši o ključnim temama razvoja hrvatskog društva i uspješnijoj budućnosti koja je dostižna već za nekoliko godina. 

IZVDAJAMO
Posebni gosti i sudionici DOI 2012 bili su (jako) mladi  i (vrlo) uspješni ljudi – učenici XV. gimnazije, popularnog MIOC-a  praćeni svojom ravnateljicom gđom. Veronikom Javor. Sudionicima Konferencije predstavili su svoje uspjehe, projekte u kojima su sudjelovali i nagrade koje su osvojili, govoreći kako razmišljaju, što očekuju i gdje sebe vide za nekoliko godina.
A organizator Konferencije,  tvrtka KING ICT,  u njima budućnost vidi već sada i stoga je sponzorirala jedan atraktivan i aktualan projekt – njihov posjet Aerospace centru u Lampoldshausenu kod Sttutgarta.
Aerospace centar,  DLR (Das Deutsche Zentrum fur Luft und Raumfahrt) sastoji se od 6 instituta koji se bave istraživanjima na područjima svemira, aeronautike, energije i transporta. Također, ovdje se razvijaju i testiraju raketni motori. Jedna je od djelatnosti Centra  edukacija učenika i studenata. Pod stručnim vodstvom, učenici na radionicama upoznaju različite teme poput vakuum tehnologije,  razvoja  raketnih motora, ekološki prihvatljive  energije, novih  materijala za izradu zrakoplova, bestežinskog  stanja... Učenici MIOC-a u ovom će posjetu proširiti i obogatiti  svoja znanja o svemiru i svemirskoj tehnologiji, izuzetno zanimljivom području o kojem u Hrvatskoj nemaju prilike stjecati nova saznanja.

To je investicija u vašu sadašnjost i našu budućnost, naglasio je predsjednik Uprave KING ICT-a Plamenko Barišić, sa zadovoljstvom predajući sponzorstvo učenicima XV. gimnazije i njihovoj ravnateljici gđi. Veroniki Javor.