Priopćenje povodom izjava zastupnika Živog zida u Hrvatskom saboru

KING ICT je predsjedniku Hrvatskog sabora, saborskom Odboru za gospodarstvo i Klubu zastupnika Živog zida i SNAGA-e uputio dopis koji radi korektnog i cjelovitog informiranja javnosti objavljujemo u cjelosti i na našim web stranicama.

Na raspravi u Hrvatskom saboru 18. listopada 2018., u najvišem predstavničkom tijelu zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, s govornice su izrečene neistine, tendenciozne konstrukcije i nevjerojatne optužbe na račun tvrtke KING ICT na koje smo dužni reagirati.

Kao uspješnoj tvrtki u privatnom vlasništvu koja posluje na slobodnom tržištu, nanesena nam je velika poslovna šteta te narušen ugled u poslovnoj zajednici i u široj javnosti, a činjenica da su takve objede nesmetano izrečene u Hrvatskom saboru, tome pridaje posebnu težinu.

Sloboda govora je temeljna ljudska vrijednost u koju vjerujemo kao što i poštujemo parlamentarnu raspravu, međutim za izgovorenu riječ treba postojati i odgovornost. Smatramo da institut imuniteta saborskog zastupnika ne podrazumijeva niti uključuje neutemeljeni napad na tvrtku koja ima zapaženo mjesto u hrvatskom gospodarstvu te svjesno ugrožavanje njezina ugleda. Danas je to KING ICT, sutra može biti bila koja tvrtka „po odabiru“ bilo kojeg saborskog zastupnika.

Neugodno nas je iznenadila neistina i maliciozno konstruirana tvrdnja uvaženog saborskog zastupnika g. Branimira Bunjca iz kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e, o tzv. povezanosti KING ICT-a s nabavkom vojnih aviona, u slijedu od remonta MIG-ova u Rumunjskoj i Ukrajini pa sve do nabavke aviona F16 i navodnog partnerstva KING ICT-a s tvrtkom Aeropartner d.o.o. Zagreb.

Posebno smo neugodno iznenađeni ovim istupom g. Bunjca zato što smo u proljeće ove godine, kada je nabava vojnih zrakoplova generirala mnoge medijske spekulacije, upravo zbog korektnog i pravodobnog informiranja poslovne i šire javnosti, izdali nekoliko priopćenja i opširno odgovorili na desetke medijskih upita.

Također, postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa pokrenut prema potpredsjedniku Vlade i ministru obrane g. Damiru Krstičeviću,  završen je rješenjem Povjerenstva koje je zaključilo da nema temelja za pokretanje postupka.

KING ICT je IT tvrtka specijalizirana za napredna enterprise rješenja. Kao vodeći isporučitelj ICT rješenja, radimo na digitalizaciji društva, a na toj misiji u Hrvatskoj radi više od 400 naših zaposlenika, mahom mladih vrhunskih stručnjaka koji plaćaju sve poreze i doprinose u Republici Hrvatskoj i nisu otišli u inozemstvo.

Nadalje, KING ICT je jedina velika ICT tvrtka u hrvatskom vlasništu, osnovana prije 20 godina isključivo hrvatskim kapitalom, koja posluje sukladno zakonu te podmiruje sve svoje obveze. Zapošljavanje, prihodi i dobit KING ICT-a rastu iz godine u godinu, na korist gospodarstva, zaposlenika, budućih mladih stručnjaka i društva u cjelini. KING ICT se nalazi pri vrhu recentne ljestvice najuspješnijih ICT tvrtki na hrvatskom tržištu. Uz sve to, kroz razne inicijative poput KING ICT Akademije i Change Code hackathona, potičemo mlade, podržavamo inovativne projekte i promoviramo njihove vještine kako bismo im pomogli u stvaranju bolje Hrvatske.

Ovo navodimo iz razloga kako bi uvaženom zastupniku Bunjcu objasnili što je zapravo KING ICT. KING ICT se nikada nije bavio, niti će se baviti civilnim i vojnim avionima te ne postoji korelacija s remontom MIG-ova u Rumunjskoj, Ukrajini ili u bilo kojoj zemlji gdje su se zrakoplovi nabavljali i remontirali. Nadalje, nema baš nikakve povezanosti KING ICT-a s nabavkom aviona F16, niti imamo veze s avionima Gripen.

Ne postoji nikakav poslovni odnos KING ICT-a sa spomenutom tvrtkom Aeropartner d.o.o. Zagreb. U sklopu zajednice ponuditelja, s tvrtkom IAI KING ICT je sudjelovao - i izgubio na natječaju Ministarstva poljoprivrede za nabavku besposadnih sustava (dronova) za potrebe nadzora ribarenja. I tu je cijela priča završila.

Također, ne postoje nikakve bankarske i/ili knjigovodstvene transakcije između KING ICT-a i navedenih tvrtki. Napominjemo, sve navedene informacije lako su provjerljive.

Nadalje, apsolutno je neistinito, kako je navedeno na konferenciji za novinare Živog zida da se tvrtka KING ICT „prijavljuje na javne natječaje MORH-a u partnerstvu s jednom tvrtkom kojoj se sudi za nuđenje mita djelatnicima Ministarstva obrane“. Ovo ne samo da nije istina, nego su vrlo opasne optužbe i insinuacije, te uz puno uvažavanje prava slobode govora, u ovom slučaju, bit ćemo primorani poduzeti zakonom moguće aktivnosti zaštite i tvrtke i digniteta njezinih zaposlenika.

Nebrojeno puta smo naveli - vrata KING ICT-a svima su otvorena, uključujući Odboru za gospodarstvo, članovima kluba zastupnika Živog zida, pa tako i gospodinu Bunjcu. Iskoristili bismo ovu priliku i pozvali uvaženu gospodu u središnjicu KING ICT-a kako bismo im pokazali što zapravo radimo i na kojim sve IT projektima više od 400 stručnjaka sudjeluje i svakodnevno radi.

Izjavom uvaženog zastupnika Bunjca, tvrtki je napravljena nemjerljiva šteta. Iako nemamo mogućnost govora u Hrvatskom Saboru, tražimo da se osigura javna isprika zastupnika Bunjca za izrečene neistine i obmane te osigura zaštita i očuva dostojanstvo naših 400 zaposlenika u Republici Hrvatskoj. U protivnom ćemo zatražiti zaštitu ugleda naše tvrtke sudskim putem.