Priopćenje za javnost

Jedna neutemeljena, tendenciozna i štetna konstrukcija jednog novinara na portalu o poslovanju KING ICT-a i njegove tvrtke kćeri, pokrenula je lavinu interesa i upita ostalih medija u Hrvatskoj.

Stoga smatramo svojom obvezom informirati širu javnost, naše klijente i partnere o činjenicama.

Posebnu obvezu imamo prema naših vrijednih 384 zaposlenika, vrhunskih stručnjaka, koji nisu otišli iz Hrvatske već su ostali stvarati, privređivati i svakog prvog u mjesecu plaćati poreze i doprinose od svoga rada Republici Hrvatskoj.

KING ICT kao sistem integrator radi na implementaciji i razvoju cjelovitih poslovnih rješenja. U tom kontekstu osnovana je tvrtka kćer Planet IX., s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njenom primjenom u obradi podataka, robotici i dronovima, bespilotnim letjelicama. Prema Pravilniku o sustavima za bespilotne zrakoplove, bespilotne letjelice iznad 150 kg smatraju se zrakoplovima te se kao takve moraju registrirati u registru civilnih zrakoplova. Stoga su u registraciji tvrtke Planet IX. te djelatnosti i navedene, jer nema drugih mogućnosti.

Naša isključiva namjera je korištenje dronova u gospodarske svrhe. Poznata je činjenica da već dulji niz godina naprednije zemlje navedene tehnologije koriste u domeni poljoprivredne proizvodnje i kontrole iste, graditeljstvu, geodeziji, dok ih osiguravateljska industrija koristi za procjenu i kontrolu štete, a primjenjuju se i u hitnim te izvanrednih slučajevima kao što elementarne nepogode.Također, dronovi se koriste za nadzor državne granice, snimanje teritorija i akvatorija. Tako primjerice, već duže vrijeme KING ICT za tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom koristi bespilotne letjelice u kombinaciji s vlastito razvijenim GIS sustavom te analitičkim alatima za unapređenje prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako bi dronove mogli koristiti u gospodarske, isključivo civilne svrhe, hrvatsko zakonodavstvo je uvjetovalo ovakvu registraciju.

Napominjemo, ni KING ICT ni Planet IX. nisu i ne razmatraju u bližoj i daljoj budućnosti poslovne aktivnosti u domeni održavanja zrakoplova, ni vojnih, a ni civilnih. Identični su razlozi i u kontekstu proizvodnje i prodaje oružja. Na sofisticirane bespilotne sustave ugrađuje se oprema i sredstva koja imaju tzv. dual use (kao što je radar, termovizija, razni senzori, i sl.), odnosno vojna oprema s mogućnom primjenom u civilne svrhe.

Dakle, KING ICT ili Planet IX.  nemaju namjeru baviti se civilnim ili vojnim zrakoplovima niti se upuštati u proizvodnju, prodaju i održavanje naoružanja za vojne potrebe već isključivo za civilne.

U ime Skupštine i Uprave KING ICT ispričavamo se cjelokupnoj javnosti, našim kupcima i partnerima te našim vrijednim zaposlenicima ukoliko Vas je uznemirila spomenuta neutemeljena, tendenciozna i štetna konstrukcija jednog novinara. Vjerujemo da će se u budućnosti u Hrvatskoj osigurati normalni uvjeti za slobodno funkcioniranje gospodarstva kao svugdje u razvijenom svijetu. To je jedan od preduvjeta za ostanak mladih stručnjaka u Republici Hrvatskoj.