Naša događanja

Studenti FOI-a pobjednici Change Codea


Šest mjeseci priprema, preko sto šezdeset prijavljenih natjecatelja, deset timova finalista i 24 sata programiranja rezultirali su izradom triju fantastičnih rješenja za Volonterski centar Zagreb na prvom izdanju hackathona Change Code. 

Predzadnji travanjski vikend bio je u znaku Change Codea – hackathona namijenjenog studentima svih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta. Cilj hackathona bio je pokazati da kreativni i vrijedni studentski timovi u samo 24 sata zajedničkog rada mogu napraviti pozitivnu promjenu u društvu.

Naime, u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb povodom manifestacije Hrvatska volontira, osmišljen je zadatak na temelju kojeg su natjecatelji trebali osmisliti virtualno mjesto spajanja udruga koje trebaju volontersku pomoć i građana koji žele volontirati 

Pod vodstvom stručnih mentora iz Change Code organizacijskog tima, deset timova je krenulo u izradu svojih rješenja koja su u konačnosti ocjenjivali članovi žirija odnosno Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra u Zagrebu, prof. dr. Sc. Vedran Mornar, doc. dr. sc. Zlatko Stapić, Nikša Korper Žemva, UX dizajner i Plamenko Barišić, predsjednik Uprave KING ICT-a. 

Deset timova, Bećari, BGHP, Dilseksičari, Do You Even Code?, Game Changers, KKF, segFault, Sirotilja Valley, Team Name G i Više manje samo Kanye pokazali su znanje, spretnost i domišljatost u rješavanju zadatka, međutim, tri tima su pokazali što znači razmišljati izvan okvira.Mladi Ferovci Livio Benčik, Pavao Jerebić, Mihovil Ilakovac i Martin Džida poznatiji kao Dilseksičari osvojili su treće mjesto i nagradu od 5000 kuna, dok su Ivan Bebek, Ibrahim Hadžiž, Ivan Oršolić i Leo Siniša Radočić poznatiji kao Sirotilja Valley osvojili drugo mjesto i nagradu od 10 000 kuna. 

Tim čije je rješenje osvojilo prvo mjesto i 20 000 kuna uz izvanredne ocjene žirija na području funkcionalnosti i korisničkog iskustva uz traženi wow faktor je „Do you Even Code?“ odnosno Tino Balint, Dean Jakovljević, Antonio Martinović i Igor Rinkovec. Dečki su razvili rješenje koje  potiče građane na volontiranje uz pomoć gamifikacije i korištenja Chat Bota. Sve prijavljene akcije korisnicima su vidljive na karti Hrvatske, uz mogućnost prijave novih tekstualnim ili fotografskim putem. Rješenje se sastoji od mobilne aplikacije za volontere i web aplikacije za administratore iz VCZ-a i organizacija koje traže volontere. Uz glavnu nagradu, svi natjecatelji i sudionici Change Codea sudjelovali su i u nagradnom natječaju #changecode putem kojeg je nastalo mnogo kreativnog i zabavnog sadržaja na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Slučajnim odabirom poklon paket osvojio je Ivan Miličević iz tima Više manje samo Kanye, i to za jednu od najpopularnijih fotografija s preko 50 lajkova! 

Organizatori Change Codea iz KING ICT-a iznimno su zadovoljni prvim izdanjem hackathona, a posebno ističu zahvalnos svim sudionicima, volonterima, partnerima i sponzorima koji su podržali događaj i učinili ga uspješnim.