Novosti

Sustav e-matice pokazao svoju pravu vrijednost


U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je konferencija za medije na kojoj su ministar obrazovanja Željko Jovanović i direktor CARNeta Zvonimir Stanić obavijestili javnost o bitnim pomacima i uspjesima u funkcioniranju e-Matice, sustava koji su kreirali stručnjaci KING ICT-a. 

Ove godine sve su učeničke svjedodžbe tiskane na vrijeme, a prvi su put tiskane i svjedodžbe za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Sva su unapređenja postignuta uz minimalna ulaganja i u kratkom razdoblju od šest mjeseci. Ove je godine prvi put uspješno obavljen veliki posao bez ikakvih poteškoća, istaknuo je ministar Jovanović.

Do danas je u projekt e-Matice uloženo devet milijuna kuna. Unatoč tome, sustav je funkcionirao s poteškoćama. Štoviše, od 31. prosinca 2009., kada je istekao posljednji ugovor s autorom sustava, tvrtkom KING ICT do 1. svibnja 2012., kada je e-Maticu preuzeo CARNet, e-Matica je bila bez ugovorenog održavanja. U posljednjih nekoliko mjeseci uklonjeni su uočeni problemi te je sustav nadograđen, u čemu su podršku pružili i stručnjaci KING ICT-a. 

Sustav e-Matice fizički je preseljen na postojeću infrastrukturu CARNet-a, podaci se sada spremaju na dvije neovisne lokacije te je uveden 24-satni nadzor sustava i provjera sigurnosti. Uspostavljen je opsežan sustav podrške korisnicima putem elektroničke pošte, telefona, faksa i skypa. Na jesen počinje edukacija nastavnika o novim funkcionalnostima e-Matice. 

Od novosti koje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta planira provesti od jeseni posebno su istaknuti projekti e-Dnevnika i elektroničkog upisa u srednje škole. Ove će se jeseni u dodatnih 30 škola uvesti e-Dnevnik, web aplikacija za vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku koja se pokazala uspješnom u tri eksperimentalna razreda. Što se tiče upisa u srednje škole, nacionalni informacijski sustav za upis učenika u srednje škole bit će integriran u sustav e-Matice i bitno olakšati proceduru upisa po gotovo istom principu kako funkcionira upis na visokoškolske ustanove. 

U e-Maticu se također planira integrirati informacijski sustav strukovnog obrazovanja (VETIS) i sustav CARNetove hosting usluge za srednje i osnovne škole. Uspostavit će se suradnja s ustanovama koje obavljaju prijevoz po gradovima i županijama kako bi se pojednostavnila procedura za dostavljanje dokumenta. 

KING ICT kao autor sustava, s velikim zadovoljstvom naglašava da će se, nakon poteza koje je Ministarstvo obrazovanja povuklo posljednjih mjeseci i svih unapređenja koje planira, e-Matica pokazati kao izuzetno vrijedan alat svima koji su uključeni u obrazovni sustav, upravo kako je i bilo i zamišljeno. 

Link na stranice MZOS na priopćenje o press konferenciji 

Link na stranice CARNet-a sa snimkom konferencije