Industrije

Download PDF

Sustav za prihvat, sigurnosni pregled i otpremu prtljage

Implementirali smo sustav koji ubrzava proces rukovanja prtljagom putnika u skladu s najvišim sigurnosnim kriterijima

Zračna luka Dubrovnik surađuje s više desetaka avioprijevoznika i prelazi brojku od 2 milijuna putnika godišnje. Novi terminal predstavlja osnovnu infrastrukturu koja će omogućiti odgovarajući nivo prihvata i otpreme putnika, uz potrebnu prilagodbu Schengenskom režimu rada. Kako bi se povećao sigurnosni aspekt zračne luke uz istovremeno pružanje najbolje usluge putnicima u procesima sortiranja i rukovanja prtljagom, KING ICT u suradnji s tvrtkom kćeri Pametna energija d.o.o., na novom terminalu implementirao je automatizirani sustav za prihvat, sigurnosni pregled i otpremu prtljage.

Rješenje

Za putnike, korisnike usluga Zračne luke automatizirani sustav znači više opcija check in-a na odabrane letove i predaje prtljage, a samim time i manje vremena provedeno na čekanje u redovima. Proces rukovanja prtljagom od točke predaje sa strane putnika do odabranog leta zahtjeva manje vremena od dosadašnjeg. Sigurnosna provjera prtljage je podignuta na višu razinu i smanjena je mogućnost unosa zabranjenih stvari.

Tehnologija

Glavne komponente sustava su Sustav za prihvat prtljage koji se sastoji od ukupno 34 prijavna pulta, od kojih je 17 s mogućnošću samoposluživanja (self bag drop), te 10 tzv. „self check-in“ kioska, sustav za sigurnosni pregled predane prtljage koji obuhvaća najnoviju generaciju EDS (Explosive Detection Systems) Standard 3 uređaja s pripadajućom IT i komunikacijskom infrastrukturom te uređaje za skeniranje barkoda s prtljage putnika. Tu je i Sustav pokretnih traka za transport prtljage BHS (Baggage Handling System) te sustav za automatsko sortiranje, kojim se predana i pregledana prtljaga otprema prema odabranom letu.