Novosti

Završen projekt tehničke pomoći IPA 2011 u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi


U četvrtak, 12. svibnja 2016. svečano je obilježen završetak projekta tehničke pomoći IPA 2011 "Jačanje kapaciteta hrvatske Agencije za plaćanja u pripremi za nove ZPP i ZRP reforme“, u kojem je KING ICT sudjelovao kao dio konzorcija za realizaciju ovog zahtjevnog zadatka.

Cilj projekta bio je završiti pripreme hrvatske javne uprave i institucija u sektoru poljoprivrede kako bi se osigurala provedba reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zajedničke ribarstvene politike (ZRP) u Hrvatskoj u programskom razdoblju 2015-2020.

Prethodno, KING ICT je bio dio konzorcija koji je za Agenciju za plaćanja u okviru projekta tehničke pomoći IPA 2007 „Jačanje kapaciteta Agencije za plaćanja“ po točno određenim kriterijima uspostavio Integrirani administrativni i kontrolni sustav (IAKS), preko kojeg sve zemlje članice EU zaprimaju, obrađuju i kontroliraju izravna plaćanja poljoprivrednicima.

Projekt tehničke pomoći IPA 2011 bio je nastavak nadogradnje Integriranog administrativnog i kontrolnog sustava i dokazao je kompetenciju KING ICT-a na tom području te potvrdio strateško partnerstvo tvrtke s Agencijom za plaćanja u izgradnji sustava preko kojeg će u ovoj godini biti isplaćeno 3,4 milijarde kuna potpora poljoprivrednicima.

Isplata potpora provodi se kroz kompliciranu proceduru u kojoj se svaka promjena u vrsti i opsegu potpora mora provesti kroz računalni sustav. Prema procjeni međunarodnih stručnjaka agencija za plaćanja u poljoprivredi, Hrvatska se nalazi u samom vrhu po kvaliteti sustava koji je za Agenciju za plaćanja razvio KING ICT.

Prilagodba sustava Agencije za plaćanja u skladu s reformom europske poljoprivredne politike

U upravo zatvorenom projektu KING ICT je izveo prilagodbe informacijskog sustava koje je Agencija za plaćanja bila obvezna provesti slijedom opširne reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Temeljem kompletne revizije sustava za administraciju i kontrolu izravnih plaćanja te plaćanja u ruralnom razvoju, provedena je nadogradnja svih neophodnih modula.

Uspješno su implementirane sve potrebne promjene u sustavima ARKOD, AGRONET i u drugim administrativnim i kontrolnim modulima, kako bi se poljoprivrednicima, zaposlenicima u regionalnim uredima i inspektorima omogućilo korištenje više funkcionalnosti u odnosu na prvobitne verzije sustava.

Trajanje i vrijednost projekta tehničke pomoći

Projekt tehničke pomoći je trajao 24 mjeseca. Ugovoreni proračun projekta iznosio je 1,419.860,00 eura, od čega je 90% financirano iz programa IPA, a 10% je financirala Republika Hrvatska.

KING ICT je bio dio konzorcija za provedbu projekta, predvođenog institucijom CSI Piemonte.


Korisni linkovi:

APPRRR: Svečanost zatvaranja IPA 2011 programa: Projekt tehničke pomoći "Jačanje kapaciteta hrvatske Agencije za plaćanja u pripremi za nove ZPP i ZRP reforme"