Industrije

Download PDF

Pametna učionica po mjeri učenika

Moderna učionica koja potiče kreativnost, razmišljanje i poboljšava digitalne kompetencije učenika

Modernizacija obrazovanja, u prvom redu digitalizacija, jedan je od glavnih preduvjeta društvenog napretka. Koncept digitalne zrelosti škola ukazuje na sve veću važnost tehnologije u obrazovanju, a primjena i implementacija ICT-a u školama planira se na nacionalnoj razini. U okviru koncepta eŠkole kojeg provodi CARNET, sudjeluje i KING ICT implementacijom modernih učionica po mjeri učenika, ali i profesora.

Rješenje

U sklopu projekta implementirana su hardverska i softverska rješenja u prostoru klasične učionice; standardne ploče zamijenjene su s interaktivnim ekranima, a učeničke bilježnice s tabletima. Sustav je kompatibilan s postojećim obrazovnim sustavima kao što su e-Dnevnik i Edutorij. Rješenje se sastoji od Learning Management System i Classroom Management System komponente.  

Tehnologija

Digitalni obrazovni sadržaji i aktivnosti nalaze se u cloudu, što učenicima i nastavnicima omogućuje rad u školi i kod kuće. Aplikacija WebED je ključna komponenta pametne učionice. Riječ je naprednom sustavu za izvođenje nastave u interaktivnoj učionici. LMS je baziran na Moodleu, softveru otvorenog koda koji je namijenjen e-učenju. LMS je povezan s repozitorijem digitalnih obrazovnih sadržaja tzv. Edutorijem te s autorizacijskim sustavom znanosti i visokog obrazovanja u RH AAI@EduHr. Treći ključni dio tehnologije je CMS komponenta koja profesorima omogućuje uvidu u učeničke uređaje i omogućuje direktnu komunikaciju profesora i učenika.